Verzenden naar BELGIË voor €5,95 en NEDERLAND voor €7,95!!

Wat is Open Ended Speelgoed?

Je hoort het langs alle kanten. Open ended speelgoed of speelgoed met een open einde. Je knikt vrolijk mee, maar eigenlijk weet je niet wat het precies inhoudt. Een beetje uitleg kan wel voor wat verduidelijking zorgen.

Zoals het woord het al zegt, is open ended speelgoed speelgoed met een open einde, zonder 1 eindresultaat, zonder 1 uitkomst. Dit soort speelgoed laat het kind vrij om zijn of haar fantasie en verbeelding te gebruiken, niks moet, alles mag. Meestal heeft het speelgoed dan ook verschillende doeleinden.

Bij open ended speelgoed laat het kind zijn verbeelding spreken, hier zijn geen lichtjes of geluiden voor nodig. Het kind fantaseert zelf over het geluid en het licht! Open ended speelgoed ziet er dan ook meestal heel 'simpel' uit, zodat het de ruimte open laat voor fantasie. 

Enkele Voorbeelden

Open Ended speelgoed wat de grote motoriek stimuleert:

1. Stapelstein: 

Wij zijn trotse verdeler van het Duitse merk Stapelstein. Ze gebruiken duurzame materialen en leggen de focus op zitten, bewegen, spelen en balanceren. De stenen zelf voelen heel licht aan (180 gram per steen) en zijn dus geschikt voor alle leeftijden. Kinderen zien onmiddellijk de mogelijkheden en fantaseren erop los. 

Wij hebben een mooie voorraad aan Stapelstein sets. Zoek je iets wat we nog niet hebben? Geef een seintje en wij bestellen het voor jou. 

PROMO Stapelstein Rainbow Basic + Confetti Balanceboard
Spadt
2. Bilibo 

Wat een Bilibo precies is, kan je niet met één woord zeggen. Het lijkt op een gewone schelp, maar dan in een felle kleur en heel erg stevig, met twee gaten vooraan. In de handen van kinderen verandert deze schelp in een poppenbed, een schat, een schaal voor sneeuwballen, een tunnel voor treintjes, een boot in bad, een helm, een opstapje, ... . Kinderen kunnen ermee glijden, rollen, springen, draaien en nog zoveel meer.

Bilibo is speelgoed met oneindig veel mogelijkheden en een inspiratiebron voor tal van nieuwe spellen.

Combineer naar hartenlust en verzamel ze allemaal! 

3. We Rock

Een rockerboard/balanceboard van We Rock wordt wat je maar wil en kan probleemloos geïntegreerd worden in allerlei kinderspelletjes. Het geeft kinderen steeds weer nieuwe kansen en mogelijkheden om te spelen, vaak in combinatie met ander speelgoed. Hierdoor wordt ook de creativiteit voortdurend gestimuleerd, de mogelijkheden zijn terug eindeloos. 

Meer info nodig over de balanceboards van We Rock? Lees mijn blogartikel volledig toegewijd aan We Rock. 

Spadt
Spadt

4. MOES

MOES, een Belgisch bedrijf met een visie, een open visie! Hun speelgoed staat voor duurzaamheid, creativiteit en oneindigheid! Alles wat ze produceren is makkelijk te combineren. Kinderen maken parcours, gebruiken het speelgoed als opstapje, als stoeltje of ze combineren dit speelgoed met ander soort speelgoed. Zo wordt de paddenstoel plots het huis van hun poppetjes. 

Bekijk alles van MOES op onze webshop! 

Daarnaast zijn dit ook voorbeelden van Open Ended speelgoed:

1. Waterparels

De waterparels, een must-have voor de liefhebbers van open-ended speelgoed! De waterparels zijn ontzettend leuk op een lichttafel of op een lichtpaneel, maar kinderen vullen er ook hun potjes en pannetjes mee, sorteren ze op kleur of vinden het gewoon heel erg fijn om aan te voelen. 

Spadt
Spadt

2. Loose Parts van Tickit

TickIt heeft een heel ruim en uitgebreid assortiment van losse onderdelen in allerlei leuke kleurtjes. Je maakt er mandala's mee of je integreert ze in themaspelletjes. Kleuterjuffen kunnen hier creatief mee aan de slag in hun themahoeken. 

Daarnaast kan je de houten onderdelen ook sorteren op kleur, op vorm, op grootte, ... . 

Heel veel mogelijkheden opnieuw! Het wakkert de creativiteit en fantasie van kind, ouder of juf terug helemaal aan. 

3. Open eindig speelgoed van GOKI

Het merk Goki is aan een opmars bezig wat betreft speelgoed met een open einde! Zo hebben ze ook hun eigen houten regenboog en ander kleurrijk houten speelgoed. 

Benieuwd wat Goki allemaal in petto heeft? Ga naar het merk Goki en bekijk het volledige aanbod op onze webshop. 

Spadt
Spadt

Spadt
Spadt

4. Bioblo plankjes

Bioblo, constructiestenen vervaardigd uit Oostenrijk voor eindeloos constructiespel. De bouwstenen zijn 12cm lang, 2,4cm breed en 0,8cm hoog.

De houten stenen zijn daarnaast ook ecologisch!! Ze zijn gerecycleerd uit houtvezels en plastiek van drankbekers, goed voor het milieu dus. 

Kinderen bouwen er niet alleen fantastische constructies mee, ze gebruiken ze ook als afbakening van hun boerderij, of ze gebruiken ze als bellenblazer (stop ze in een zeepsopje en blazen maar). Of misschien maak je er een coole lamp mee? Plaats de bouwplankjes rondom een lamp en kijk welk prachtig effect het heeft. 

5. Bosbodemdoos van Tender Leaf Toys

Uren zoet ben je met deze prachtige loose parts in het thema van het bos. Denk maar aan steentjes, blaadjes, beestjes of boompjes. Daarnaast wordt al dit prachtig spelmateriaal mooi opgeborgen in een houten box met onderverdelingen. Op de koop toe is het deksel ook een krijtbordje. Het houdt maar niet op wat de mogelijkheden zijn. 

Tender Leaf Toys zet meer en meer in op speelgoed met een open einde! Ontdek alles op onze webshop of kom langs in de winkel. 

Spadt

Nog meer Tender Leaf Toys ...

Spadt
Spadt
Spadt
Spadt

Dit fantastisch speelgoed kan je dan combineren met een lichttafel, (kinetisch) zand of gekleurd rijst en je bent vertrokken voor urenlang speelplezier. 

Hopelijk heb ik jullie wat kunnen inspireren en gaan jullie met dit fantastische speelgoed aan de slag.
Heb je nog vragen hoe je dit soort speelgoed kan integreren in spel thuis of in de klas? Stuur een mailtje naar thessa@spadt.be of vul ons contactformulier in.