Verzenden naar BELGIË voor €5,95 en NEDERLAND voor €7,95!!

Waarom is puzzelen belangrijk?

Puzzelen, een belangrijk gegeven binnen de ontwikkeling van een kind. Al vanaf een heel jonge leeftijd is het belangrijk dat een ouder puzzels aanbiedt. Op die manier leert een kind het puzzelen te appreciëren en gaan ze gaandeweg ook graag gaan puzzelen.

Waarom het zo belangrijk is en wat ermee gestimuleerd wordt, probeer ik verder toe te lichten. 

Waaron is puzzelen belangrijk?

Welke ontwikkelingsdomeinen worden gestimuleerd met puzzelen?

Dacht je dat puzzelen enkel spelen is? Dan heb je het fout. Puzzelen heeft wel degelijk een educatieve meerwaarde. Naast het feit dat het gewoonweg leuk is, stimuleer je heel wat leerdoelen en ontwikkelingsdomeinen.

  1. Oog-handcoördinatie: Kinderen leren hun ogen (visus) en handen (beweging) tegelijkertijd te gebruiken. Kijken naar de puzzel en puzzelstukjes op de juiste manier leggen. Dat komt alleen maar ten goede van het latere (over)schrijven en de schijfmotoriek in het algemeen.
  2. Fijne motoriek en pengreep: Voor de hand liggend natuurlijk. De allerkleinsten leren reeds de pincetgreep te gebruiken tijdens het maken van puzzels met knopjes.
  3. Visuele detailwaarneming: Puzzelillustraties, heel mooi, maar ook wel moeilijk om al die kleine puzzelstukjes tot een geheel te brengen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken/observeren en op de kleine details te letten.
  4. Perceptuele organisatie: Het kind leert de verschillende puzzelstukjes te rangordenen per kleur om zo tot een geheel te komen. Verschillende deeltjes vormen zo langzaam één geheel.
  5. Ruimtelijk inzicht: Dit gaat hand in hand met de vorige ontwikkelingsdomeinen.
  6. Concentratie en doorzettingsvermogen: Puzzelen vergt toch wel een vorm van concentratie en volgehouden aandacht. Het kind leert zich focussen op een 1 cognitieve activiteit en leert deze activiteit ook afwerken en te genieten van het eindresultaat. De aanhouder wint!

Grote puzzel, waar meerdere kinderen aan kunnen helpen puzzelen. 

Bevordert eveneens de Sociale ontwikkeling, leren samenwerken en overleggen. Samen probleemoplossend redeneren.

Grote puzzel, goed om met meerdere kindjes te puzzelen

Welke soorten puzzels bestaan er?

  1. Inlegpuzzels (dikke knoppen, kleine knopjes, zonder knopjes): de eerste puzzels, leg de puzzelstukjes in de daarvoor voorziene openingen. Voor de allerkleinsten.
  2. Meegroeipuzzels: Heeft jouw kind de inlegpuzzels al goed in de vingers, dan kan je beginnen met de beginnerpuzzels, of meegroeipuzzels. Bij dit soort puzzels moet het kind proberen 2 aparte puzzelstukjes naar elkaar te brengen. Vaak heb je ook puzzels met 3, 4, 6 of 8 stukjes. De puzzel groeit mee met de leeftijd en het 'kunnen' van jouw kind.
  3. Blokpuzzels: Puzzels met 4 of 9 blokjes. Deze blokjes zijn aan 6 kanten bedrukt, dus heb je ook onmiddellijk 6 verschillende puzzels. Helemaal niet makkelijk en een echte uitdaging voor de jonge puzzelaars. Je kan het makkelijk maken door de juiste kant al naar boven te draaien.
  4. Vloerpuzzels: Dit zijn meestal puzzels met grote, dikke puzzelstukken. Ideaal voor jonge kinderen die een puzzel willen maken met meer puzzelstukjes. Aangezien deze puzzelstukken groot zijn, kan je voor een puzzel kiezen met iets meer stukken.
  5. Contourpuzzels: Puzzels met niet zomaar een vierkante of rechthoekige contour. Een puzzel in de vorm van bijvoorbeeld een leeuw.
  6. Sorteerpuzzels: Dit zijn speciale puzzels, niet een puzzel die iedereen kent, maar een puzzel waarbij het kind de stukken sorteert op bijvoorbeeld kleur, grootte, rangorde, thema, ...
  7. Traditionele puzzel: de puzzel die iedereen kent. Een vierkante of rechthoekige puzzel met kleine puzzelstukjes.
  8. Verder heb je nog verschillende groottes in puzzelstukken. Ook dat is van belang als je een puzzel kiest voor jouw kind. Ietsje verder ga ik hier verder op in. 

Tender Leaf Toys Houten blokpuzzel met 4 blokjes

Voorbeeld Blokpuzzel

Spadt

Voorbeeld Sorteerpuzzel

Contour Puzzel, Ooievaar van Scratch

Voorbeeld Contourpuzzel

Hoe kies ik een puzzel voor mijn kind?

Je ziet door het bos de bomen niet meer, vaak zie ik mensen gewoon voor zich uit staren en denken 'hoe begin ik hieraan?'. Hoe kies ik nu in godsnaam een puzzel voor MIJN kind? Het belangrijkste is jouw kind goed te observeren. Tot wat is mijn kind al in staat? Hoe grijpt het kind naar kleine speelgoedjes? Zie je al een goede fijne motoriek, dan kan je ook een puzzel kiezen met iets kleine puzzelstukjes. Lukt dit nog niet zo goed, kies dan voor iets grotere puzzelstukken of eventueel een vloerpuzzel.

Kies eerst voor inlegpuzzels met grote knopjes, daarna met kleine knopjes en later probeer je puzzels zonder knopjes. De eerste 'echte' puzzeltjes zeg maar. Kies daarna voor de 'echte' puzzels met grote puzzelstukken, nadien schakel je over naar kleinere stukjes. Zo kan het best zijn dat jouw kind wel al puzzels maakt met 50 grote puzzelstukken, maar een puzzel met 25 kleine puzzelstukjes nog niet lukt. Een belangrijke nuance die je moet observeren bij jouw kind.

En vooral! Kijk niet zomaar naar de leeftijden op de dozen van puzzels. Deze kloppen meestal niet en stroken niet met de leeftijd van jouw kind. Want, ieder kind is anders, gelukkig maar! 

Het is ontzettend belangrijk dat je het puzzelen al op een vroege leeftijd aanbiedt. Puzzel samen en zorg dat het een gezellig en fijn momentje is (bevordert eveneens de sociale ontwikkeling). Zo leert het kind ook dat puzzelen gewoon fijn is! Want dat is het toch gewoon? Vaak puzzelen heeft zelfs een positief effect op het welzijn van een mens, het werkt ontspannend en rustgevend voor ons brein! 

Benieuwd naar het volledige puzzelassortiment? Bekijk snel ons volledig aanbod.