Babyspeelgoed aanschaffen, prille ouders hebben het hier vaak erg moeilijk mee. Het ‘gevaar’ bestaat dat ouders een overdaad aan speelgoed aankopen, waardoor de baby een teveel aan prikkels ontvangt en eigenlijk niet meer gaat spelen. Heel erg jammer, want door goed te spelen ontwikkelt het kind heel wat vaardigheden. Denk maar aan de grijpreflex, sociale vaardigheden, hechting, kruipen, observeren en ontdekken, … .
Ook de spelomgeving zelf is heel erg belangrijk, lees mijn artikel als je hierover meer wilt te weten komen.
Hierbij mijn TOP 10 lijst aan babyspeelgoed, niet alleen super fantastisch speelgoed, maar ook een meerwaarde voor de ontwikkeling van een baby/peuter.
Stimuleert: hechting! Heel belangrijk dat een kind zich veilig en gehecht voelt. Uiteraard zijn de ouders hierin een belangrijke pion, maar kinderen zijn ook vaak gehecht aan een knuffel of een knuffeldoekje die ze overal mee naartoe nemen. Je kan dat zien als een verlengstuk van de hechting met de ouders wat zorgt voor een veilig gevoel als de ouders niet aanwezig zijn.
Knuffeldoekjes op de webshop.
Leuke spelletjes voor het oefenen van ‘objectpermanentie’! Voor baby’s is een voorwerp of een persoon ook echt weg als hij/zij niet meer in de buurt is. Daarom is afscheid nemen vaak oooh zo moeilijk. Ook als de ouder bijvoorbeeld in een andere ruimte is, denkt de baby dat ze echt WEG zijn. WEG=WEG. Dat noemt men in een moeilijke term ‘objectpermanentie’ en ontwikkelt zich pas tussen 6 maanden en 12 maanden oud. Leuke spelletjes om dit te oefenen zijn de fantastische ‘kiekeboe’spelletjes, of je verstopt hun favoriete Tikiri diertjes onder een laken terwijl het kind het ziet. Je neemt het laken weg en laat het kind naar het voorwerp grijpen. Later zal het kind het laken zelf wegnemen om het voorwerp vast te nemen.
Stimuleert Oorzaak-gevolg denken of actie-reactie: Jouw kind leert dat iets doen ook een effect heeft op zichzelf of op de omgeving. Zo vindt een kind het heel erg fijn om een speeltje op de grond te gooien, … papa geeft het toch terug. Leuk toch dat het gedrag van een kind ook een reactie uitlokt. Daarom vinden baby’s speelgoed zoals de waterspeelmat van Haba fantastisch leuk. “Als ik op het water duw, dan bewegen de glitters in het water”. De baby denkt na hoe dit mogelijk is en blijft dit dan ook verder uittesten en telkens opnieuw herhalen.
Waterspeelmat van Haba.
Deze bal maakt onvoorspelbare bewegingen en gaat alle richtingen uit. Naast het bewegen verandert de bal ook vaak van kleur. Het prikkelt de baby omwille van het verrassende effect, waardoor de baby geprikkeld is om de bal van dichtbij te bekijken. Dit te gekke speelgoed bevordert het kruipen van je kleintje.
De eerste stapeltoren voor jouw kleine spruit maar met ballen die bovenaan een stukje zijn uitgehold. Jouw baby probeert bal op bal te leggen en als de toren omver valt, leuk toch!? Dit soort speelgoed stimuleert de handvaardigheid en motorische vaardigheden van je baby/peuter.
In het armbandje zit een klein belletje dat geluid maakt als de baby met zijn/haar armpje rammelt. De baby zal ook geprikkeld zijn om met de handjes het beertje vast te nemen. Op die manier stimuleert het het inschatten van afstand en de oog-handcoördinatie.
Sensorische prikkeling troef! De gekleurde bolletjes zijn niet alleen fijn om naar te kijken, maar ze dwarrelen net zoals regendruppels naar beneden. De geluiden bootsen ook de regendruppels na met een beetje fantasie ? Naast de sensorische stimulans, stimuleer je ook de fijne motoriek van je kind.
Onze ballonhoezen van Bubabloon zijn 100% veilig voor jouw baby. Blaas de ballon op in de ballonhoes en de hoes zal zich rondom de ballon gaan spannen. Baby’s en kinderen spelen niet liever dan met een bal of een ballon. Spelen met een bal stimuleert de motorische vaardigheden. De allerkleinsten zullen er naartoe kruipen of stappen, er tegenaan slaan of schoppen (wat makkelijk zal lukken omwille van het lichte gewicht). De peuters en kleuters zullen de ballon proberen weg te gooien en opnieuw te vangen.
De taalontwikkeling mogen we zeker niet vergeten. Lees ook ons artikel waarom communiceren met het jonge kind zo noodzakelijk is. Praten en verhaaltjes voorlezen is een must!! De speelhandschoen is hiervoor een heel leuk medium. De volwassene doet de speelhandschoen rond z’n hand en gaat verhaaltjes verzinnen met de grappige diertjes op de vingers. Het kind breidt op een speelse manier de woordenschat uit. Leuk is dat er ook een spiegeltje in het midden zit (zelfherkenning kind).
Een baby gaat veel speelgoed ontdekken met zijn /haar mond. We noemen dat binnen de ontwikkelingspsychologie de orale fase. De baby’s ervaren dit als een leuke prikkeling, een leuke ervaring. Ontdekken en verkennen van de omgeving met de mond! En daar is niks mis mee, maar gewoon een normale fase die iedere baby doormaakt. Bijtspeeltjes zullen de baby dan ook verzadigen in hun behoefte om alles in de mond te stoppen. Vaak zitten er ook texturen op de bijtspeeltjes die het nog aangenamer maken voor de baby.
Bijtring Tikiri
Bijtring Bioserie
Na het lezen van dit artikel weet je nu wat belangrijk is voor jouw baby. De verschillende ontwikkelingsdomeinen heb ik proberen uit te leggen en welk speelgoed hiervoor geschikt is. En vergeet niet… spelen=leren, ook al op babyleeftijd.
Geschreven door Thessa Huys op 11/3/2020