Communie of jarig? Leg een lijstje bij SPADT (online en/of in de winkel)!

Leeftijden op speelgoed

Leeftijden op speelgoed

Kalenderleeftijd of ontwikkelingsleeftijd?

Heb je wel eens het idee gehad dat de leeftijden op de verpakkingen van speelgoed niet kloppen? Wel, je kan wel eens gelijk hebben. De leeftijd die je terugvindt op de doos is niet steeds hetzelfde als de ontwikkelingsleeftijd van jouw kind.

De leeftijden die het speelgoed aangeeft, zijn gericht op het gemiddelde kind, wat je in de literatuur terugvindt. Het is bedoeld als een richtlijn, maar… Het kind van de buurvrouw kan urenlang met dit stuk speelgoed spelen, terwijl jouw kind met dezelfde leeftijd hier nog niet mee speelt. Dat houdt in dat jouw kind er gewoon nog niet aan toe is en daar is niks mis mee. Is je kind bijvoorbeeld fijnmotorisch iets trager, biedt je kind dan motorisch speelgoed aan naargelang zijn/haar niveau (bvb puzzels met grotere noppen). Omgekeerd kan ook, het aangeboden spel biedt onvoldoende uitdaging voor jouw kind, waardoor je op zoek moet gaan naar iets uitdagender/creatiever speelgoed, bijvoorbeeld moeilijke puzzels, breinbrekers, …
Leeftijden die aangegeven worden op de verpakkingen van speelgoed komen echter niet steeds overeen met de realiteit.  

De ontwikkelingsleeftijd van mijn kind? 

De ontwikkelingsleeftijd van jouw kind is uiteraard niet terug te vinden in de literatuur, alleen jij als ouder kan dit inschatten al dan niet met behulp van een aantal observatie-instrumenten. Observeer jouw kind terwijl het aan het spelen is en je zal hier veel uit leren. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je jouw kind leert kennen.  

Daarom kan het ontzettend belangrijk zijn om de ontwikkelingsleeftijd van jouw kind te kennen vooraleer je speelgoed aankoopt. Iets om over na te denken…

Zijn de aangegeven leeftijden dan overbodig? 

Neen, uiteraard niet. Het is verplicht de ouders te duiden op de geschikte leeftijd, dat uit veiligheidsoverwegingen (bvb verstikkingsgevaar). Kinderen onder de 3 jaar mogen bijvoorbeeld niet alleen spelen met kleine speeltjes. Betekent dit dat ze er niet kunnen mee spelen? Uiteraard niet, maar het is een verwittiging voor de ouders dat ze hun kind bij dit spel moeten begeleiden. 

Heb je hier nog vragen over, contacteer mij op thessa@spadt.be 

OF BEKIJK OOK ONZE WEBSHOP
Volg ons op Facebook en Instagram

Geschreven door Thessa Huys