Communie of jarig? Leg een lijstje bij SPADT (online en/of in de winkel)!

Wat is educatief speelgoed? De visie van SPADT.

Spadt

De denkwijze van velen…

Educatief speelgoed… vele mensen denken dat dit maar saai speelgoed is. Speelgoed waaruit kinderen moeten leren, slimmer moeten van worden… . Niks is minder waar, uiteraard!! Volgens mij is dat een foutieve stelling, maar helaas wordt er wel zo over educatief speelgoed gedacht. Bij deze denkwijze is het educatieve speelgoed een doel op zich, wat volgens ons net niet het geval mag zijn.

Educatief speelgoed, geen doel, wel het middel…

Laat me duidelijk stellen dat speelgoed vooral leuk en boeiend moet zijn. Kinderen moeten zin hebben om het spel te spelen, moeten geboeid zijn om het te blijven spelen, nu, morgen en overmorgen, … . De educatieve aspecten in een spel zijn een middel om een spel leuk, boeiend en interessant te maken, geen doel op zich. Speelgoed en spel is niet educatief als het saai en niet aantrekkelijk is voor een kind (ja, dat kan wel, maar hier houden wij absoluut niet van). Dan wordt het educatieve aspect een doel op zich en dat is waar kinderen nu net niet van houden. Je speelt een spel omdat je het zelf wilt en fijn vindt, niet omdat het moet. Het doel van spelen is dat je kind een fijne tijd beleeft, de educatieve aspecten zijn het middel om dit doel te bereiken. Zo zien wij het toch ?

Goed educatief speelgoed is speelgoed dat leuk en aantrekkelijk is én dat het leren en de ontwikkeling dus ook interessant en leuk maakt.

Ons steentje…

SPADT probeert toch een steentje bij te dragen en zoekt vooral leuk educatief speelgoed, speelgoed dat het leren dus probeert te stimuleren zonder dat het saai moet zijn. Enkele voorbeelden:

  • Grappige Visspel van Scratch (23,99 euro): de grappige vissen en de prachtige vormgeving van de verpakking laten kinderen al verlangen om dit spelletje te spelen. Dat ze hierbij ook nog eens hun fijne motoriek, behendigheid en telvaardigheden stimuleren is een leuk extraatje. Zonder dat ze het doorhebben, stimuleer je hun ontwikkeling. Het boeiende, ‘educatieve’ en uitdagende gegeven maakt dit spel dan ook zo aantrekkelijk.  

  • We Rock rockerboard oftewel een balanceerbord (114,95 euro-149,95 euro): onze eigen kinderen zijn hier alvast verlekkerd op. Dit open-ended speelgoed heeft zeker en vast een educatieve en stimulerende waarde: het board zet kinderen aan om hun motorische vaardigheden uit te testen, maar ook hun fantasie kunnen ze kwijt met dit board. Denk maar aan een schommelpaard voor hun pop, een brug voor hun trein, of een bedje voor hun knuffel. Is dit saai omdat het educatief is? Neen, helemaal niet, integendeel…

  • Time’s Up Kids (22,95 euro): een spel dat mensen verbindt, maar ook de communicatieve vaardigheden traint van kinderen. Kinderen raden aan de hand van een beschrijving of een uitbeelding wat er op de kaarten staat. 

  • Memory Emoties Moulin Roty (10 euro): compact doosje met kaartjes waar telkens een emotie staat op afgebeeld. Kinderen zoeken telkens hetzelfde dier en benoemen de emoties die afgebeeld staan. Kinderen trainen met dit spelletje hun geheugen en je maakt ook het communiceren over gevoelens makkelijker. Zijn deze educatieve aspecten een doel op zich? Uiteraard niet, het is gewoon een leuk geheugenspelletje die het aantrekkelijk maakt om te spelen.  

En zo kan ik natuurlijk blijven doorgaan. De voorbeelden die ik aangaf zijn duidelijke voorbeelden dat heel veel speelgoed een educatieve waarde hebben, alleen staan we er niet altijd bij stil. En al zeker onze kinderen niet. Dat is de bedoeling, onze kinderen al spelend doen leren en ontwikkelen zonder in te boeten aan de esthetiek, het boeiende en leuke van een spel. Kinderen spelen omdat ze het leuk vinden, niet omdat ze eventjes aan hun fijne motoriek willen werken…

SPADT maakt het makkelijk voor jullie. Wij hebben al een selectie gemaakt van educatief speelgoed dat ook erg aantrekkelijk én uitdagend is voor jouw kind! Dat doen we door opdelingen te maken per ontwikkelingsdomein.

Tot slot zou ik willen afsluiten met een fantastische quote die ik ooit eens op een vorming heb gehoord:

“Playing a game is the voluntary attempt to overcome unnecessary obstacles”(Bernard Suits)

BEZOEK ONS VOLLEDIG AANBOD OP ONZE WEBSHOP

                                                                                                Geschreven door Thessa Huys, 13/6/2019


Memory rond gevoelens met dierengezichten
Spadt
Balanceerboard We rock met linde groen vilt
Spadt