Communie of jarig? Leg een lijstje bij SPADT (online en/of in de winkel)!

Waarom beeldschermen beperken?

Waarom beeldschermen beperken?

Het begin van een TVtijdperk is ondertussen al ongeveer een eeuw geleden. Toen nog heel beperkt, maar ondertussen is het beeldscherm niet meer weg te denken. Niet alleen de TV, maar ook de PC, tablet, spelconsoles ed hebben al geruime tijd hun weg naar de huiskamer gevonden.

Ondanks veel kinderen dit ongelooflijk plezant vinden, vind ik het toch jammer dat er nog zo weinig wordt gespeeld. Want is zo’n scherm wel ontspannend? Het antwoord op deze vraag kent waarschijnlijk iedereen: NEEN.

  • Via een beeldscherm krijgt het kind bizar veel visuele prikkels tegelijkertijd binnen, die allemaal moeten worden verwerkt door de hersenen. Hersenen krijgen dus geen rust!

  • Televisie kijken of gamen net voor het slapengaan: hersenen zijn overprikkeld, kind valt niet of moeilijk in slaap.

  • Tv en gamen: je bent vooral bezig met de virtuele wereld, niet met wat er in de naaste omgeving gebeurt, men verliest contact met de echte wereld.

  • Sociaal contact wordt beperkt. Kinderen van vandaag kijken liever naar TV in plaats van gezellig samen te spelen => sociale vaardigheden worden onvoldoende gestimuleerd.

  • TV kijken/PC/gamen werkt verslavend, dit kan op latere leeftijd andere verslavingen in de hand werken.

  • Het is wetenschappelijk bewezen dat vaak TV/tablet kijken het risico verhoogt op overgewicht bij kinderen. Kinderen bewegen te weinig en eten ongezonde tussendoortjes tijdens het TV kijken. 

  • In tegenstelling tot levendig spelen belemmert TV/gamen (ook de zogenaamde educatieve games) de ontwikkeling van het kind.


Het is niet mijn bedoeling om het beeldscherm af te breken. Helemaal niet, het kan ook leuk zijn, ook mijn kinderen mogen af en toe eens TV kijken of op de tablet spelen. Maar doe het met mate! 

BEKIJK ONZE WEBSHOP


Geschreven door Thessa Huys