10% korting met code 'ZMRVERLOF2024' tijdens zomerverlof vanaf 20/07/2024 tem 11/08/2024. Bestellingen worden na ons verlof verzonden.

Verhaaltjes voorlezen, enkele tips

Verhaaltjes voorlezen, enkele tips

Lezen, sommige kinderen vinden er niks aan, helaas. Daarom, je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen. Niet het effectieve lezen natuurlijk, maar verhaaltjes voorlezen zet kinderen later aan tot zelf graag lezen.

Ik som enkele tips op om het lezen te bevorderen:

  • kinderen die ‘taalrijk’ zijn, gaan ook sneller naar een boek grijpen. Lees al heel vroeg in de ontwikkeling verhaaltjes voor, ook al voor je baby, of gebruik handpoppen en poppenkast om verhalen voor te lezen. Op die manier neemt je kind al vroeg taal op en zal het later sneller naar een boek grijpen.

  • kies een rustig moment uit om te lezen en als het kan een vast moment. Maak er een vast ritueel van en probeer je hieraan te houden. Lees elke dag!

  • lees eventueel samen een verhaaltje voor, neem bvb elk een alinea. Dat maakt het een gezellig, gezamenlijk moment.

  • wat je leest is eigenlijk niet zo belangrijk, zolang je kind maar leest. Uiteraard laat je je kind best geen te moeilijke teksten lezen (tenzij je kind al een betere lezer is).

  • ga in interactie met je kind. Stel vragen over het verhaaltje, zo stimuleer je ook het begrijpend lezen. Zorg er wel voor dat het niet overkomt als een toets, lezen moet uiteraard ook plezierig blijven.

  • ook de oudere broer of zus kunnen verhaaltjes voorlezen aan hun broer of zus. Op die manier stimuleer je beide ;-)


Heb je nog leuke ideeën om kinderen aan het lezen te krijgen? Of wil je iets kwijt? Welke boeken vinden jullie een aanrader? Deel op Facebook en praat erover met je vrienden.

BEKIJK ONZE WEBSHOP


Geschreven door Thessa Huys