10% korting met code 'ZMRVERLOF2024' tijdens zomerverlof vanaf 20/07/2024 tem 11/08/2024. Bestellingen worden na ons verlof verzonden.

Hoogbegaafde kinderen en hun spel

Hoogbegaafde kinderen en hun spel

Hoogbegaafd en speelgoed?

Een luxeprobleem!?

Een hoogbegaafd kind, "het is een luxe probleem", dat hoor je helaas vaak zeggen. Maar niets is minder waar. Een hoogbegaafd kind heeft evenveel zorg nodig als een zwakker kind of een kind met een leerprobleem. 

3% van de mensen zijn hoogbegaafd, wat betekent dat ze een IQ hebben van boven de 130. Bij lagere schoolkinderen spreken we van hoogbegaafdheid, bij kleuters spreken we van een ontwikkelingsvoorsprong.

Typische kenmerken van hoogbegaafde kinderen zijn:

• Denken snel

• Gemotiveerd voor dingen die hen interesseren.

• Creatief

Het is dus heel belangrijk speelgoed aan te kopen dat deze vaardigheden extra kan prikkelen.
Daarbij zijn hoogbegaafde kinderen heel leergierig, scannen voortdurend hun omgeving en de wereld en hebben heel veel vragen en zorgen die andere kinderen niet hebben. Helaas blijven hun -voor ons vaak zinloze- vragen vaak onbeantwoord. Deze kinderen zijn ongelooflijk kritisch en als ouder/leerkracht is het een plicht hierop in te gaan en hen te leren omgaan met deze omgeving en hun kritische vragen. 

Hoogbegaafde kinderen hebben een enorm rechtsvaardigheidsgevoel, hebben hoge verwachtingen van zichzelf en de omgeving, zijn perfectionistisch, maar kunnen hierdoor ook gaan onderpresteren. Ook op sociaal-emotioneel vlak hebben hoogbegaafde kinderen vaak begeleiding nodig. Kinderen voelen zich niet begrepen, horen er niet altijd bij, waardoor ze weinig zelfvertrouwen creëren en een negatief zelfbeeld hebben. 

Hulp op school

Het is fout om te denken dat deze kinderen er wel geraken zonder onze hulp, maar dan hebben we het mis. Deze kinderen hebben net zoveel hulp nodig als een kind die bvb moeilijk kan rekenen.

Scholen kunnen bvb kangoeroeklassen installeren, verrijkingsmateriaal aanbieden (spelmateriaal), kunnen een hoogbegaafd kind één leerjaar versnellen, … Gelukkig heb ik in mijn professionele carrière veel leerkrachten ontmoet die dit probleem maar al te goed beseffen en hier ook ongelooflijk goed hun best voor doen.

Hulp thuis

Maar naast de hulp op school, is de hulp thuis ook erg belangrijk.
Zo is het belangrijk om tijd te maken voor kritische vragen die jouw kind heeft (spel zoals praatplaatjes/praatprikkels), verrijkend speelgoed aan te bieden, speelgoed die de typische kenmerken (motivatie, snel denken, creativiteit) van een hoogbegaafd kind stimuleert. Hoogbegaafde kinderen mogen zich niet gaan vervelen, anders bestaat de kans dat ze gaan onderpresteren. Blijf hen prikkelen door verrijkend speelgoed aan te bieden. Zo zijn denkspellen boeiend speelgoed voor hoogbegaafde kinderen (tangram, astublok, sudoku schaken), maar ook spellen die gericht zijn op wetenschap, wiskunde, technologie, chemie en fysica kunnen hen bekoren (4M spellen). 

Hoogbegaafde kinderen hebben hulp nodig, zonder onze hulp kan hun talent niet ontwikkelen.


Verrijkend speelgoed uit ons gamma

Tangram, Dammen, schaken, IQ Training, TipOver, Geomag, Check de beste zet, 4M Crea spellen, Breinbreker Puzzle Boy, Astublok, Sudoku, Thinkfun Games, Smart Games, ...
Speelgoed dat het sociaal-emotionele luik extra belicht: Lekker in je Vel spel, Spiegel Jezelf spel, Okidootjes Veerkracht, Praatplaatjes, Denkdobbelen, Praatprikkels, Kan niet bestaat niet, ...

Bekijk ons speelgoed voor hoogbegaafde kinderen. Ook STEM speelgoed 

OF BEKIJK ONZE WEBSHOP


Geschreven door Thessa Huys

Tangram
Spadt
Lekker in Je Vel spel
Hoogbegaafde kinderen en hun spel
Hoogbegaafde kinderen en hun spel
Gravity race track met knikkers voor hoogbegaafde kinderen
Electrokit met 88 experimenten voor hoogbegaafde kinderen
Hoogbegaafde kinderen en hun spel
Hoogbegaafde kinderen en hun spel
Chocolat Fix spel voor Hoogbegaafde kinderen
Hoogbegaafde kinderen en hun spel
Het Kleurenmonster
Spadt
Smartgames IQ puzzler pro breinbreker
Spadt
Spadt
Spadt
Spadt