Waarom kinderen moeten spelen...

De school

Laat ik eens de school als voorbeeld nemen.

In mijn professionele carrière heb ik helaas te vaak gezien dat peuters/kleuters onregelmatig naar school komen. Scholen doen ontzettend hun best om deze kinderen toch naar school te krijgen (dat noemt men kleuterparticipatie). De drijfveer van ouders die hun kind liever thuis houden, is vaak: “mijn kind is nog te klein”, maar heel vaak hoorde ik “ze spelen alleen maar, dan kunnen ze thuis ook”. Wat deze ouders dan niet beseffen, is dat spelen het belangrijkste basiselement is om zich verder te ontplooien, dat ze dat in groep kunnen doen is uiteraard nog een extra motivatie om ze naar school te sturen. Al spelen leren de kinderen. Ik noem het “actief spelen, is passief leren”. Zonder het te beseffen, leert het kind. Het kind traint het auditief geheugen door middel van versjes en liedjes, leert zijn/haar evenwicht houden door in de turnles over een balk te lopen, het kind leert zich te houden aan afspraken tijdens een gezelschapsspel, het kind leert de taal beheersen door te praten met andere kinderen in de poppenhoek, … Ik kan nog heel lang doorgaan. Door te spelen, stimuleer je het kind in zijn verdere ontwikkeling (motoriek, taal, geheugen, morele ontwikkeling, …).


Sponsjes??

Kinderen en vooral jonge kinderen zijn zoals sponsjes, ze nemen alles heel snel op, je kan ze kneden als het ware. Hoe vroeger en regelmatiger je het kind blootstelt aan spel, hoe beter voor de ontwikkeling. Spel is niet alleen een vrijetijdsbesteding, maar het zorgt ervoor dat het kind zich optimaal kan ontplooien.


En wat met een baby?

Moet een baby spelen? Natuurlijk wel! Vroeger vertoefde een baby te vaak in het park, een rammelaar was voldoende. Helaas blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze kinderen minder snel ontwikkelden dan kinderen die écht speelden. Ouders moeten tijd maken om samen met hun baby te spelen, denk maar aan kiekeboespelletjes (verstop jezelf of een voorwerp onder een doekje), gooispelletjes, zintuiglijke spelletjes, maar ook taalspelletjes, … zijn ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van het kind. En niet te vergeten, het is belangrijk voor de hechting van ouder/kind, het kind zal zich veilig voelen door samen te spelen met zijn/haar ouder.

Bekijk ons speelgoed voor de baby's, tussen 0 en 1,5 jaar

Dat (educatief) spel belangrijk is voor jonge kinderen, heb ik duidelijk gemaakt denk ik, maar ook voor oudere kinderen is spelen een must. Al profileert dit spelen zich op een andere manier (meer gezelschapsspelen, creativiteit, uitdagende spelen, maar ook hobby en sport).

 

Nog niet overtuigd? Volg ons op Instagram en Facebook en lees regelmatig nieuwtjes over speelgoed en hoe je speelgoed optimaal kunt benutten om de ontwikkeling van jouw kind te stimuleren.


© 2024 SPADT - Statiestraat 53-57, 8810 Lichtervelde - BTW BE 0691.661.171
Algemene voorwaarden - Privacy policy - Cookie policy - Sitemap Quoted: Websites met méér